Comorile Munților Călimani

Travel 4 comments

Odată cu sosirea primăverii, m-am gândit să vă recomand un loc superb din nordul țării, în special pentru iubitorii de călătorii pe munți. Așa că haideți să vă povestesc cum a fost pentru mine în Parcul Național Călimani.

Dorindu-mi să merg în cel puțin o călătorie pe munte,mi-am amintit de acel loc care pur și simplu m-a vrăjit când aveam în jur de 7 anișori. Îmi amintesc și acum ce entuziasmată am fost în ziua în care tata mi-a spus că vom merge în excursie în munții Călimani. Până la vârsta aceea, auzisem nenumărate povești despre acel loc unic în lume. În cele mai multe dintre ele, acesta era descris ca un colț de rai, un loc care pur și simplu îți taie respirația, motiv pentru care îmi doream ca într-o bună zi să ajung și eu acolo. Așa că… imaginați-vă ce bucurie poate exista în sufletul unui copilaș, atunci când visul lui devine realitate, mai ales în  momentul în care se așteaptă mai puțin. Abia începusem să ne apropiem de Munții Călimani, și deja eram tare încântată de ceea ce vedeam. Cu cât urcam mai mult, cu atât aveam impresia că ne apropiem tot mai tare de nori. Totul părea desprins dintr-o lume de basm și nu-mi venea să cred că poate exista un loc atât de minunat. Așadar, vara trecută am mers din nou acolo și vreau să vă zic că am rămas la fel de impresionată ca prima dată.

Am plecat din orășelul Toplița din județul Harghita, fiind cel mai apropiat de Rezervația Lacul Iezer Călimani. În cazul în care nu știați, Parcul Național Călimani este unic în lume datorită reliefului, florei, faunei și climei sale și este format din munți vulcanici. El are o vegetație unică în Europa reprezentată de jnepeni și ienupări.

Unul din locurile pe care le-am văzut a fost Lacul Iezer, un lac de baraj natural, unde am putut vedea specii floristice rare, printre care și bujorul de munte.

Un alt loc pe care am reușit să-l văd a fost marea Carieră de Sulf, un loc a cărui istorie probabil a fost uitată. Din nefericire, aceasta a distrus muntele și a afectat câteva formațiuni de o unicitate aparte. Exploatarea sulfului din Munții Călimani a început în anul 1969 și s-a încheiat în 1997. A avut mii de muncitori, iar asigurarea navetei acestora a presupus costuri ridicate de transport. Astfel, a fost construit un orăsel la aproape 2000 m, format din blocuri, o cantină, o alimentară și chiar și un dispensar. Așa au ajuns să locuiască acolo 8000 de oameni. Din cauza pierderilor economice, aceasta a fost închisă, însă a lăsat o amprentă uriașă asupra naturii.

Pe lângă timpul petrecut cu cei dragi, peisajele minunate au completat perfect această călătorie. E un loc care merită văzut măcar o dată în viață, iar dacă nu sunteți prea încântați de idee unor drumeții pe munte, nu vă faceți griji… am o veste minunată pentru voi.. se poate ajunge foarte ușor chiar și cu mașina. În plus, dacă vreți să stați mai multe zile puteți să vă cazați la Cabana Stația Meteo.

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *